Mijn ethische waarde is dat ik zelf geen uitlatingen in de media doe over de trajecten met mijn klanten. Zij hebben wel alle vrijheid om over onze samenwerking te praten.

Iets dat ik in navolging van bovenstaand interview met Cyriel wel graag breder wil aankaarten is dit:
Mindset-hype: snel succes, opgebrande mensen
De mindset-hype. Veel mensen komen steeds meer gevangen te zitten in de illusie van maakbaarheid. Hoe sterker je mindset, des te dichterbij is succes en geld. Influencers, artiesten en topsporters plaatsen dagelijks inspirerende quotes op social media: ‘Als je net word zoals ik, dan heb je de formule voor snel succes en geld’. Maar hoe voelen deze mensen zich zelf thuis als niemand kijkt?
Coaches roepen steeds meer om sterke persoonlijkheden in hun teams. Authentieke karakters die de kar trekken binnen de lijnen. Aan de andere kant willen ze volgzame sporters die exact de opgegeven taken uitvoeren. Die eerste groep neemt af, de tweede groep neemt toe. Minder authentieke mensen, meer dezelfde soort volgzame eenheidsworsten. Spelers die geen verantwoordelijkheid lijken te nemen. Hoe zou dat nou komen?
Door de sterke focus op mindset zullen de kortdurende prestaties wellicht toenemen, maar op langere termijn zien we opgebrande mensen. Iedereen lijkt hun succes te voelen en vieren, behalve zij zelf.
Wie ben ik dan wel, als ik niet meer die topsport-robot ben?
In mijn praktijk zie ik steeds meer jonge mensen die niet weten wie ze echt zijn. Ze voldoen met hun talent slechts volgzaam aan de verwachtingen van anderen. Ik zie steeds meer oud-topsporters die geen identiteit meer lijken te hebben nadat ze zijn vertrokken uit het topsportsysteem. Piekeren, denken: afgestompt van hun eigen gevoel. Wie ben ik dan wel, als ik niet meer die topsport-robot ben?
Die vragen stellen, dat is de mentale begeleiding van de toekomst
Natuurlijk zijn het hebben van doelen en discipline belangrijke onderdelen in het leven. Alleen de mindset-hype slaat door. In eerste instantie zijn we gevoelswezens, met vaders en moeders, wellicht met geliefden en kinderen. Ga daarover het gesprek aan. ‘Wie ben jij als mens?’, 'Hoe ziet jouw familiesysteem eruit?', ‘Wat voel je?’, en ‘Waar komt dat gevoel vandaan?’. Die vragen stellen, dat is de mentale begeleiding van de toekomst. Wie is die authentieke persoonlijkheid bij jou in de coachkamer? Hoe kan die zijn of haar eigen succes behalen en dit ook daadwerkelijk zelf voelen?
Ik werk met mensen, niet met robots!
Wil jij bijdragen aan het gesprek over mentale begeleiding in de topsport? Reageer dan op dit artikel. Of deel deze bijdrage via LinkedIn of andere sociale media.